Heeft u last van uw been of enkel? Blijf niet te lang doorlopen met de klacht en maak een afspraak met de podotherapie Geldrop-Mierlo.
Tijdens het podotherapeutisch onderzoek wordt er gekeken naar de oorzaak van jouw klacht(en) en wordt er een behandeling voorgesteld. Wacht niet te lang, hoe sneller het probleem aangepakt wordt, des te groter de kans is op een volledig herstel!
Ook wel anterior tibiotalair compressiesyndroom genoemd. Bij dit syndroom zijn er bepaalde structuren (weke delen) rondom de enkel verdikt. Hierdoor wordt de ruimte in het enkelgewricht versmald met een beknelling als gevolg. Ook kan er extra botvorming ontstaan rondom het gewricht. De pijn is gelokaliseerd aan de voorzijde van de enkel. De pijnklachten zijn vaak aanwezig wanneer de enkel een strekbeweging maakt. Het is een veelvoorkomende blessure bij voetballers en balletdansers. Afhankelijk van de duur van de aandoening wordt een hakverhoging in de schoen geadviseerd of therapeutische zolen aangemeten. Wanneer er sprake is van botvorming kan een chirurgisch ingreep worden overwogen.
Dit wordt ook wel het sinus tarsi syndroom genoemd. Dit syndroom kan ontstaan na eenmalig of meermalig verstuiken van de voet (inversietrauma) of door overmatige draaiing van de hiel buiten (voetgewelf valt naar binnen tijdens stappatroon). Hierdoor komen de zenuwtakjes die door de sinus tarsi lopen bekneld met als gevolg pijn. Vaak voorkomend bij onder andere sporters (dansers, volleybal- en basketbalspelers), mensen met overgewicht en patiënten met reuma. Sinus tarsi syndroom wordt ook opgemerkt bij voetafwijkingen. Men ervaart uitstralende pijn ter hoogte van de sinus tarsi bij belasting. De behandeling van is afhankelijk van de oorzaak, bestaande uit taping of een corrigerende podotherapeutische zool.
Het tarsaal tunnel syndroom komt overeen met het meer bekende carpaal tunnel syndroom (bij de pols) en wordt veroorzaakt door beknelling van een zenuw aan de binnenzijde van de enkel waar de zenuw samen met spieren, bloedvaten en andere structuren in een ruimte ligt. Dit alles wordt strak bij elkaar gehouden door een stevige band aan de binnenzijde van de enkel. De zenuw loopt als het ware door een tunnel; de tarsale tunnel. Takjes van de zenuw lopen van de binnenenkel naar het hielbeen en naar de onderkant van de voet, en kunnen dan pijn, tintelingen en soms een doof gevoel veroorzaken. Het heffen van de voet en het naar binnen knikken van de enkel veroorzaken ook vaak pijnklachten. De klachten treden vooral ’s avonds en ’s nachts op, voornamelijk na lang staan en hardlopen en in de ochtenduren zijn er meestal weinig klachten. In een onderzoek kan de podotherapeut achterhalen welke structuren de beknelling van de zenuw veroorzaken. Meestal ligt de oorzaak bij standsafwijking van de voet en enkel, en vooral het naar binnen zakken/knikken hiervan, kan de podotherapeut dit middels zooltherapie corrigeren. Hierdoor vermindert de druk op de zenuw in de tarsale tunnel en zal deze kunnen herstellen.
De enkel heeft een belangrijke functie in het stabiliseren van het lichaam en overdragen van krachten van de voet naar de rest van het lichaam. Het bestaat uit meerdere gewrichten en heeft veel spieren en banden die deze taken moeten uitvoeren. Bij onvoldoende stevigheid van de banden of verslapte spieren kan er echter snel instabiliteit ontstaan, wat gevolgen kan hebben voor de dynamiek van voet en lichaam. Bij pijnklachten of veelvuldig zwikken is het verstandig naar een podotherapeut te gaan. De pijn kan op zeer verschillende plaatsen zijn gelokaliseerd. Daarnaast kan er pijn zijn tijdens het lopen, kun je snel vermoeid raken met lopen, of veelal zwikken. De behandeling betreft het opheffen van de oorzaak, meestal worden corrigerende podotherapeutische zolen aangemeten. Daarnaast worden er voetspierversterkende oefeningen meegeven, eventueel in combinatie met oefentherapie.
Inversietrauma beter bekend onder de naam ‘verstuikte enkel’ komt vaak bij sporters voor. Inversie is een beweging van de voet, waarbij de voetzool naar binnen klapt en de enkelbandjes aan de buitenkant opgerekt worden. De behandeling bestaat uit het opheffen van de oorzaak. Bij acute klachten wordt er een taping toegepast. Daarna worden er podotherapeutische zolen gemaakt. Het verwachte resultaat is goed tot klachtenvrij. De therapie moet soms, afhankelijk van de oorzaak, blijvend worden toegepast.
Het is een beperkte buiging in het enkelgewricht door korte kuitspieren of gewrichtsproblemen, bv bij reuma. Men ervaart met name pijn rond het enkelgewricht door een verkeerd looppatroon. De behandeling bestaat uit het achterhalen van de oorzaak uit een hakverhoging en corrigerende zolen om de mobiliteit te vergroten. Daarnaast wordt gekeken of een manuele behandeling zinvol is. Het te verwachten resultaat is redelijk tot goed. De verminderde bewegingsuitslag in het gewricht is niet op te heffen (door de podotherapeut) indien de oorzaak in het gewricht zit door bv artrose of reuma, maar wel indien de oorzaak spier-gerelateerd is, afhankelijk van de mate van de verkorting. Het looppatroon kan wel goed worden ondersteund door therapeutische zolen.
De achillespees is de grootste pees van het menselijk lichaam. De achillespees verbindt de sterke kuitspieren met de voet en geeft ons de mogelijkheid om op de tenen te gaan staan en vergemakkelijkt het lopen, is noodzakelijk om rechtop te kunnen lopen, maar ook een kwetsbare plek. Een irritatie of overbelasting kan leiden tot een ontstoken achillespees of scheur. Dit komt vooral voor bij hardlopers of sporters die veel lopen of springen. Achillespeesklachten kunnen veroorzaakt worden door het naar binnen kantelen van de voet (abnormale pronatie), waarbij de voetboog te plat wordt en het onderbeen meer draait dan normaal. De kracht op de achillespees en het hielbeen wordt groter met als resultaat een pijnlijke ontsteking.
Symptomen achillespees klachten:
De behandeling bestaat uit corrigerende of ondersteunende podotherapeutisch zolen om verkeerde trekkrachten op de achillespees te vermijden. Dit is afhankelijk van de afwijkingen in het looppatroon. Een stevige en stabiele schoen, met al dan niet een inlegzool is een eerste vereiste.
Verder is trainingsadvies betreffende de mate van belasting en de ondergrond van belang. Achillespeesklachten worden bij voorkeur in combinatie met een fysiotherapeut behandeld.
Scheenbeen pijn /Shin splints / Tibiaal Stress syndroom
Het ontstaat vaak bij loopsporten waarbij de voet teveel naar binnen beweegt (overpronatie). Dit kan komen door verkeerd schoeisel, verkeerde voetstand of voetafwikkeling. De voornaamste klacht is pijn en wordt meestal gevoeld op de onderste helft van het scheenbeen aan de binnenzijde. De pijn kan ook lager, tot aan de binnenenkel, worden gevoeld. Of hoger, zelfs tot aan de knie. De pijn is scherp van karakter, en er worden ‘steken’ aangegeven. Bij heviger klachten wordt het als ‘stokslagen’ aangegeven. Dan is de loper duidelijk te lang met de klachten doorgelopen. De pijn wordt gevoeld bij de landing en ook wel bij de afzet. Soms is het voelbaar bij het hurken. Aanraking geeft veel pijn, bv als de benen over elkaar worden gelegd. De pijn kan heviger worden bij een lager looptempo. Bovendien geeft een lager looptempo meer klachten. Afhankelijk van de ernst van de klachten kan met hardlopen worden doorgegaan. Vaak is de pijn daar echter te hevig voor. Ondanks een rustperiode komen de klachten meestal weer terug als geen aanvullende behandeling wordt ingesteld. Een enkele keer kan er sprake zijn van een licht oppervlakkige zwelling ter plaatse van de pijn en wordt er door de loper een ‘strengetje’ gevoeld.
Onze podotherapeut houdt met alle facetten van het probleem rekening. Niet alleen alledaagse activiteiten worden besproken, maar ook zeker sport specifieke aspecten. Vanwege de veelzijdigheid van het probleem zijn er verschillende therapieën mogelijk, men moet denken aan (sport) inlegzolen tijdelijke ontlasting (zool) in combinatie met fysiotherapie en loopadvies.
De zenuwbeknelling in de kuit wordt meestal veroorzaakt door trauma met als gevolg verminderd gevoel in de onderzijde/buitenzijde van het onderbeen, wreef en de eerste vier tenen. Door de beknelling werken sommige spieren minder goed waardoor er een klapvoet kan ontstaan. Het doet met name pijn ter hoogte van de onderzijde/ buitenzijde van het onderbeen, wreef en de eerste vier tenen. De behandeling bestaat uit corrigerende podotherapeutische zolen ter vermindering van de spanning op het bindweefsel van het onderbeen kuitbeenspier. Het te verwachten resultaat is goed, afhankelijk van de mate van beschadiging van het zenuwweefsel. Bij onvoldoende resultaat kan operatieve ingreep worden overwogen.
Een bursa of slijmbeurs is een zakje dat gevuld is met vocht dat voornamelijk een beschermende functie heeft op bepaalde plaatsen in het lichaam. Slijmbeurzen bevinden zich rond pezen en grote gewrichten. Zo’n slijmbeurs kan gaan ontsteken, als dit gebeurt spreken we van een bursitis. Een slijmbeursontsteking kan op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan. Een slijmbeursontsteking doet met name pijn wanneer er druk op uitgeoefend wordt. Bij een ontstoken slijmbeurs is er meestal sprake van pijn, lokale zwelling, roodheid en warmte. De behandeling bestaat uit het drukvrij leggen van de pijnlijke bursa/bursitis door middel van vilttherapie en/of een teenstukje, (siliconen orthese). Daarnaast wordt er gekeken of de oorzaak op te heffen is door een eventueel schoenadvies en/of zo nodig het aanmeten van therapeutische zolen.
Aan de onderzijde van het hielbeen zit een slijmbeurs, welke geïrriteerd kan raken door overbelasting. Oorzaken hiervan zijn dat er sprake is van een verminderd vetkussen of dat de onderste voetpezen te hard trekken aan de slijmbeurs. Als er pijn is in het midden van de hiel is bij belasting en na langer lopen, dan is het verstandig een afspraak te maken met de podotherapeut.
Achterop de hiel, onderaan de aanhechting van de achillespees zit een slijmbeurs. Door verhoogde spanning van de achillespees kan deze slijmbeurs geïrriteerd raken en soms rood of dik worden. Vaak kan dit extra irritatie geven doordat de schoen ter hoogte van de slijmbeurs gaat irriteren. Als de pijn gelokaliseerd is ter hoogte van de achillespees en deze toeneemt bij het strekken van de enkel, of wanneer er een verdikking optreedt, is het verstandig naar een podotherapeut te gaan.
Slijmbeursontsteking heup, bovenbeen, lies
Bij een slijmbeursontsteking in de heup is de slijmbeurs die tussen de spier en het bot gelegen zit in het bovenbeen ten hoogte van de heup. Het veroorzaakt pijn ter hoogte van het grote botpunt van het bovenbeen, met soms uitstraling naar de zijkant van het been. De behandeling door de podotherapeut zal bestaan uit het controleren op een beenlengteverschil en standsafwijkingen van de benen en voeten. Indien deze aanwezig zijn, worden er corrigerende podotherapeutische zolen en/of een hakverhoging ter compensatie van het beenlengteverschil toegepast.
Emopad 37a
5663 HZ Geldrop
Dommeldalseweg 1
5664 RP Geldrop
Voet
Been
Knie
Heup
Rug
Maandag | 09.00 uur tot 21.00 uur |
Dinsdag | 09.00 uur tot 21.00 uur |
Woensdag | 09.00 uur tot 21.00 uur |
Donderdag | 09.00 uur tot 21.00 uur |
Vrijdag | 09.00 uur tot 17.00 uur |
Voet
Been
Knie
Heup
Rug
Website door Moor Webdesign