Heeft u last van je knie? Blijf niet te lang doorlopen met de klacht en maak een afspraak met podotherapie Geldrop-Mierlo.
Tijdens het podotherapeutisch onderzoek wordt er gekeken naar de oorzaak van jouw klacht(en) en wordt er een behandeling voorgesteld. Wacht niet te lang, hoe sneller het probleem aangepakt wordt, des te groter de kans is op een volledig herstel!
Dit is aanhechtingspijn van de pes anserinus. Deze pees is een aanhechtingsplek van binnenste bovenbeenspieren en bevindt zich aan de binnenzijde van knie, op deze plek komen drie pezen bij elkaar en lopen dan als één pees verder naar de aanhechting op het onderbeen. De klachten die kunnen optreden zijn pijn en lichte zwelling op de scheenbeen, binnen- voorzijde en onder de knie. Komt vaak bij zwemmers en langeafstandlopers voor, ook als complicatie bij knie-artrose. De behandeling bestaat uit het opheffen van de oorzaak, vaak kantelt de voet. Opheffen van de oorzaak door corrigerende podotherapeutische zolen en (sport-)schoenadvies. Samenwerking met een fysiotherapeut geniet de voorkeur.
Pijn voor of onderzijde knie – Jumpers Knee
Een springersknie, jumpers knee of ontstoken knie is een klacht van de pees van de bovenbeenspier welke loopt vanaf de knieschijf en aanhecht op het onderbeen door overbelasting. Komt veel voor bij sporters welke vaak een springbeweging maken. De pijn zit aan de voorzijde van de knie, ter hoogte van de knieschijf en de pees daaronder die aanhecht op het onderbeen. Door de pijn is er beperking van het lopen en de sportactiviteiten. De klachten worden vaak erger na sporten. De pijn bij een jumpers knee wordt vaak beschreven als een stekende pijn , men beschrijft vaak de volgende klachten:
De podotherapeutische behandeling bestaat uit het controleren op stands- of functieafwijkingen van de voet en/of beenlengteverschil. Indien dit aanwezig is worden er corrigerende zolen en/of hakverhoging toegepast. Daarnaast wordt er schoenadvies gegeven. Vaak wordt je zowel door de podotherapeut als de fysiotherapeut behandeld.
n de andere zenuwen die naar de tenen gaan. Wanneer de zenuw erg geïrriteerd is, kan deze opzwellen. Hierdoor is de kans groter om tussen de middenvoetsbeentjes klem te komen zitten. De oorzaak van een verdikking van de zenuw is chronische irritatie, doordat de middenvoetsbeentjes de zenuw beklemmen tijdens het lopen en/of staan, bijvoorbeeld door het dragen van te nauwe schoenen, schoenen met een (te) hoge hak. Een doorgezakte voorvoetboog is een andere reden van de beklemming. De zenuwpijn straalt meestal uit naar teen 3 en 4. Andere locatie kan ook voorkomen. De behandeling bestaat meestal uit zooltherapie, met gunstig resultaat. De podotherapeut kan in een acute situatie een taping toepassen. De Mortonse neuralgie en de klachten zullen niet vanzelf weggaan als de druk niet van de zenuw wordt gehaald. De klachten kunnen ook erger worden, waardoor er dove gevoelens kunnen optreden. Het is dus belangrijk om bij deze klachten naar de podotherapeut te gaan.
De knieschijf heeft een soort hefboomfunctie waardoor het been kan strekken en buigen. De onder- en achterkant van de knieschijf is bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de knieschijf een glad oppervlak heeft om bij beweging gemakkelijk in de speciale groeve op het bovenbeen te glijden. Veel knieklachten ontstaan wanneer het kraakbeen van de knieschijf geïrriteerd wordt of gaat slijten door ouderdom. Veel voorkomende knieschijfpijn bij tieners en jongvolwassenen is het patellafemoraal pijnsyndroom. De pijnklachten bevinden zich hierbij vaak achter, onder of rondom de knieschijf, maar de precieze plek is vaak moeilijk aan te wijzen. De meest voorkomende oorzaak van knieschijfklachten heeft zijn oorsprong in hoe de knieschijf beweegt in de groeve van het bovenbeen. Er kan sprake van disbalans in de spieren van het bovenbeen zijn, door X- of O-benen of door afwijkingen in de anatomische aanleg van groeve of knieschijf die mogelijk te ondiep is. Opvallende is daarbij;
Een podotherapeut kan tijdens het onderzoek de stand en afwikkeling van de voet, enkel en knie controleren. Wanneer tijdens het lopen de enkel te veel naar binnen knikt (overproneert), heeft dit effect op de knie. De knie zal daardoor meer naar binnen draaien, hierbij wordt de knieschijf meer naar buiten getrokken en zal tegen de buitenrand van de kniegroeve aan gaan lopen. Dit geeft pijnklachten en op de lange duur mogelijk slijtage van de knie. Ook overdreven naar buiten lopen (supineren) kan dit soort klachten veroorzaken. De podotherapeut kan dan de voetstand of voetafwikkeling corrigeren met behulp van zolen of een juist schoenadvies geven. Vaak werkt de podotherapeut bij deze klachten samen met de fysiotherapeut die de bovenbeenspieren zal trainen.
Het tractus iliotibialis frictie syndroom is een blessure die vaak voorkomt bij hardlopers en wandelaars. Het is de meest voorkomende oorzaak van pijn aan de buitenzijde van de knie.
De tractus iliotibialis is een lange pees en heeft als functie het leveren van stabiliteit aan de buitenkant van de knie. Wanneer de knie buigt, verschuift de ligging van de tractus iliotibialis iets naar achteren. Wanneer de knie zich weer strekt, schiet hij weer terug naar voren. Deze beweging is meestal verantwoordelijk voor de irritatie en ontstekingen van de tractus iliotibialis en een slijmbeursontsteking. Het syndroom ontstaat vaak door overbelasting van de knie, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen en wandelen. Deze overbelasting kan o.a. ontstaan door:
Tractus iliotibialis frictie syndroom
De pijn is meestal gelokaliseerd aan de buitenzijde van de knie. De pijn kan variëren van een doffe tot een scherpe, stekende pijn. Ook kan de slijmbeurs (bij de heup) pijnlijk zijn tijdens het lopen of bij lokale druk, bijvoorbeeld er op liggen. Het tractus iliotibialis frictie syndroom wordt vaak verward met runners knee omdat het dezelfde symptomen heeft. Onze podotherapeuten kunnen de oorzaak van jouw knieklacht onderzoeken en je een passende behandeling geven, zoals het vervaardigen van (sport)zolen, het geven van tijdelijke ontlasting via taping of een behandeling in combinatie met de fysiotherapeut.
Emopad 37a
5663 HZ Geldrop
Dommeldalseweg 1
5664 RP Geldrop
Voet
Been
Knie
Heup
Rug
Maandag | 09.00 uur tot 21.00 uur |
Dinsdag | 09.00 uur tot 21.00 uur |
Woensdag | 09.00 uur tot 21.00 uur |
Donderdag | 09.00 uur tot 21.00 uur |
Vrijdag | 09.00 uur tot 17.00 uur |
Voet
Been
Knie
Heup
Rug
Website door Moor Webdesign