Heeft u reuma en brandende voeten of reuma in de enkels? Of heeft u last van pijnlijke reuma tenen, voetzolen of voorvoeten? Dan weet u dat uw voeten ontzettend belangrijk zijn. Door artritis in de voeten kunnen de voeten een andere vorm krijgen, ‘normale’ schoenen passen niet meer en het lopen doet pijn.
Reumatische voetklachten kunnen ontstaan door osteoartritis (artrose), ontstekingsreuma of wekedelenreuma.
Osteoartritis is een aandoening waarbij het kraakbeen wordt afgebroken. De kwaliteit van het kraakbeen gaat geleidelijk achteruit waardoor stijfheid en pijn in de gewrichten kan ontstaan.
RA is een chronische ziekte die zich kenmerkt door ontsteking en uiteindelijk beschadiging van meerdere gewrichten. Vooral de gewrichten van hand, pols en voorvoet zijn vaak aan beide zijden ontstoken en gezwollen.
Bij wekedelenreuma treden de klachten niet op in de gewrichten, maar in het omliggende weefsel zoals kapsels, spieren, banden, slijmbeurzen en pezen. Er kan sprake zijn van een ontsteking, maar de klachten kunnen ook optreden zonder ontsteking. Een voorbeeld is fibromyalgie.
Reuma verloopt bij iedereen anders. Als gevolg van reuma kunnen er benige knobbels op gewrichten worden gevormd. Deze knobbels kunnen pijnlijk zijn en ze kunnen ervoor zorgen dat een gewricht minder goed of helemaal niet bewogen kan worden. Wanneer er langere tijd veel druk en wrijving aanwezig is op een gewricht kan het zijn dat daar in de loop der tijd een slijmbeurs(je) wordt gevormd. Heeft u nog vragen?
Door vergroeiingen of een afwijkende stand van de voet kunnen schoenen minder goed passen. Dit kan leiden tot meer en snellere eeltvorming en likdoorns. Ook kunnen de nagels afwijkingen vertonen als de tenen niet de ruimte krijgen die zij nodig hebben. Een veranderde stand van de voet kan leiden tot een ander looppatroon wat ook klachten in knieën, heupen en rug tot gevolg kan hebben.
De podotherapeut kan adviseren over podotherapeutische zolen om drukplekken drukvrij te leggen. Ook kan de podotherapeut teenortheses vervaardigen. Een teenorthese is vaak een prima hulpmiddel om drukplekken op de tenen te voorkomen/te verminderen. Ook kan de podotherapeut adviseren met betrekking tot ((semi)orthopedisch) schoeisel. De reumatische voet is gevoelig voor ontstekingen, het is daarom raadzaam om regelmatig de voeten te laten behandelen door de podotherapeut of een hiervoor bevoegde pedicure.
Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die gekenmerkt wordt door (chronische)ontsteking van de gewrichten. Bij een gewrichtsontsteking wordt het slijmvlieslaagje in het gewricht dikker en gaat extra gewrichtsvocht produceren waardoor er uitstulpingen gevormd worden, de zogeheten reumaknobbels. De oorzaak van reumatoïde artritis is nog onbekend. Het afweersysteem keert zich tegen zijn eigen lichaam, maar de reden hiervan is (deels) onbekend. Mensen met reumatoïde artritis hebben voornamelijk last van zwelling en pijn van de gewrichten en ochtendstijfheid. Vaak gaat dit ook gepaard met voetklachten. Heel typerend is dat er bij de gewrichten in de voet knobbels en scheefstand gaat ontstaan. Veel voorkomend is een scheefstand van de grote teen met bijhorende knobbel, genaamd hallux abdcuto valgus (HAV), hamertenen en klauwtenen. Naarmate de stand van de voeten gaat veranderen gaat men ook een ander looppatroon ontwikkelen. Hierdoor gaat er een verhoogde druk ontstaan op bepaalde plaatsen op de voet en gaat men meer eeltvorming creëren wat ook resulteert in pijnklachten.
Een ander veel voorkomende klacht die gepaard gaat met RA zijn de voorvoetklachten, de bal van de voet wordt tijdens het lopen voortdurend belast waardoor de teengewrichten sneller geïrriteerd kunnen raken. Deze klachten komen voort uit een afwijkend gangbeeld, afwijkende voet- en of teenstand en daarom is het belangrijk om te zorgen dat de voeten tijdig behandeld worden. Dit kan enerzijds door het dragen van goed ruim, stevig schoeisel of door middel van een podotherapeutische zool waarmee de druk op de voetgewrichten gereduceerd wordt. Ook een Instrumentele behandeling (pedicure) kan hierin een belangrijke rol spelen door het eelt op de voeten onder controle te houden.
Jicht is een ontsteking in een gewricht, meestal het grote teen gewricht of elders in de voet, of in andere weefsels zoals huid, slijmbeurzen, pezen en spieren door afscheiding van urinezuurkristallen. Deze ontsteking kan op verschillende plaatsen van het lichaam tot uiting komen en (acute) pijn veroorzaken. Het gewricht wordt dik, rood en warm. Medicijnen kunnen de ontsteking en de pijn verminderen. Het doet met name pijn wanneer het gewricht belast wordt. Soms kunt u ook last hebben van nachtelijke pijn. De reguliere behandeling is vaak gericht op het bestrijden van de symptomen. Een bepaalde levensstijl en voeding hebben invloed op het ontstaan van jicht.
Jicht wordt veroorzaakt door het onvermogen van het lichaam om overmatig urinezuur af te voeren via de nieren, waardoor verzuring optreedt. Overtollige urinezuur moet worden geneutraliseerd om de zuurgraad van het bloed, de pH-waarde, constant te houden. Dat doet het lichaam in de vorm van kristallen die afgezet worden in het weefsel. De gevormde urinezuurkristallen kunnen nu neerslaan op de gewrichten en andere weefsels, waarna het lichaam reageert met een hevige en zeer pijnlijke ontstekingsreactie; er ontstaat een jichtaanval. Verhoogd urinezuur in het bloed kan ontstaan door:
Komt u bij de podotherapeut met reumatische klachten in de voeten, dan kan hij/zij deze verhelpen en/of voorkomen door ondersteunende zolen zodat de aangedane gewrichten minder worden belast. Voorts is het verzorgen van de voeten belangrijk. Een instrumentele behandeling (pedicure) kan ervoor zorgen dat uw voeten in goede staat zijn. De arts zal mogelijk bij een jichtaanval medicatie voorschrijven.
Artritis psoriatica is een reumatische ontstekingsziekte die kan voorkomen bij mensen met psoriasis. Dan kunt u last krijgen van gewrichtsontstekingen. Bij een gewrichtsontsteking zijn uw gewrichten stijf en pijnlijk. De ontstekingen kunnen in elk gewricht voorkomen, bijvoorbeeld in de handen of voeten. De aandoening uit zich meestal tussen de 20 á 30 jaar, maar kan ook op andere leeftijden ontstaan. Meestal heeft iemand eerst psoriasis en ontstaat de artritis psoriatica pas later. Maar dit hoeft niet. Bij mensen met psoriasis gaat de vernieuwing van huidcellen veel sneller dan bij anderen. Artritis psoriatica is voor een deel erfelijk, maar ook een ongezonde leefstijl draagt bij aan het ontstaan hiervan en kan de klachten verergeren.
Bij artritis psoriatica is het afweersysteem van slag, waarbij uw eigen lichaamscellen als kwade indringers worden gezien. Uw afweersysteem wil die indringers verdrijven, hierdoor komen bepaalde antistoffen vrij, waardoor de ontstekingen ontstaan in gewrichten, pezen, spieren of organen.
Kortom, het immuunsysteem keert zich tegen uw eigen lichaam. Daarom wordt artritis psoriatica als een ‘auto-immuunaandoening’ gezien. De klachten zijn meestal wat minder uitgesproken vergeleken met reumatoïde artritis. De volgende klachten zijn veelvoorkomend:
Een arts kan vaststellen of er sprake is van artritis psoriatica. Hierbij wordt gekeken naar mogelijke zwelling in gewrichten, pijn rondom de peesaanhechtingen en controleert deze de huid op roodheid of een schilferige huid. Daarnaast vindt er een bloedonderzoek plaats en worden er röntgenfoto’s gemaakt. Bij artritis psoriatica wisselen de periodes met veel klachten zich af met periodes waarin het spontaan rustiger wordt. Medicatie speelt een belangrijke rol in het verminderen van gewrichtsontstekingen. Nagels en huid moeten op de juiste wijze verzorgd worden.
Emopad 37a
5663 HZ Geldrop
Dommeldalseweg 1
5664 RP Geldrop
Voet
Been
Knie
Heup
Rug
Maandag | 09.00 uur tot 21.00 uur |
Dinsdag | 09.00 uur tot 21.00 uur |
Woensdag | 09.00 uur tot 21.00 uur |
Donderdag | 09.00 uur tot 21.00 uur |
Vrijdag | 09.00 uur tot 17.00 uur |
Voet
Been
Knie
Heup
Rug
Website door Moor Webdesign