Heeft u last van pijnlijke voeten of onderbeen? Blijf niet te lang doorlopen met de klacht en maak een afspraak met podotherapie Geldrop-Mierlo.
Tijdens het podotherapeutisch onderzoek wordt er gekeken naar de oorzaak van jouw klacht(en) en wordt er een behandeling voorgesteld. Wacht niet te lang, hoe sneller het probleem aangepakt wordt, des te groter de kans is op een volledig herstel!
Bij een doorgezakte (voor)voet, ook wel een spreidvoet genoemd, rust de voetzool volledig of gedeeltelijk op de grond. Er is nauwelijks een voetholte aanwezig. Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet kunt u last hebben van een scherpe, brandende pijn onder en boven de bal van de voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij staan en lopen. De oorzaak kan erfelijk zijn, maar ook leeftijd speelt een rol. Andere oorzaken zijn overbelasting door schoenen met hoge hakken, overgewicht of reuma.
De oorzaak van een doorgezakte voorvoet zal aangepakt worden door middel van corrigerende podotherapeutische zolen en in sommige gevallen een (siliconen) teenstukje (orthese) wanneer er sprake is van bijvoorbeeld forse klauwtenen. Indien nodig wordt overtollig eelt verwijderd. Het verwachte resultaat van deze behandeling is vrij van (pijn) klachten.
Uitstralende zenuwpijn naar de tenen ontstaat vaak ter hoogte van de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Hier komen twee zenuwbanen samen waardoor de zenuw dikker in doorsnede is dan de andere zenuwen die naar de tenen gaan. Wanneer de zenuw erg geïrriteerd is, kan deze opzwellen. Hierdoor is de kans groter om tussen de middenvoetsbeentjes klem te komen zitten. De oorzaak van een verdikking van de zenuw is chronische irritatie, doordat de middenvoetsbeentjes de zenuw beklemmen tijdens het lopen en/of staan, bijvoorbeeld door het dragen van te nauwe schoenen, schoenen met een (te) hoge hak. Een doorgezakte voorvoetboog is een andere reden van de beklemming. De zenuwpijn straalt meestal uit naar teen 3 en 4. Andere locatie kan ook voorkomen. De behandeling bestaat meestal uit zooltherapie, met gunstig resultaat. De podotherapeut kan in een acute situatie een taping toepassen. De Mortonse neuralgie en de klachten zullen niet vanzelf weggaan als de druk niet van de zenuw wordt gehaald. De klachten kunnen ook erger worden, waardoor er dove gevoelens kunnen optreden. Het is dus belangrijk om bij deze klachten naar de podotherapeut te gaan.
De peesplaat onderaan de voet loopt vanaf het hielbeen tot de voorvoet. De peesplaat heeft een belangrijke functie in het afwikkelen van de voet en krijgt veel spanning te verduren. Bij teveel spanning raakt deze pees dan ook snel geïrriteerd en kan zelfs ontstoken raken, meestal bij de aanhechting op het hielbeen. Soms kan de aanhechting ook verkalken. Dan spreekt men van een hielspoor. Tijdens het (hard)lopen wordt het peesblad bij elke pas aangespannen. Bij een verandering in de voetafwikkeling door standafwijkingen, zachte (te) soepele schoenzolen en lopen op ongelijkmatig of hard terrein kan dit peesblad overbelast en ontstoken raken. De pijn bevindt zich langs dit peesblad en aan de binnenzijde van het hielbeen. Hielpijn treedt ook vaak op wanneer er na een sprong plat op de voet wordt neer gekomen. De natuurlijke schokdemping van de voet is weg waardoor de hiel en de peesplaat overbelast worden. Bij kort bestaande klachten kan soms een taping voldoende zijn. Vaak is de klacht echter al langer aanwezig en de klacht kan gemakkelijk chronisch worden. Hierbij dienen afwijkingen in het lopen opgespoord te worden en gecorrigeerd te worden met podotherapeutische zolen en dienen er goede schoenen gedragen te worden. Daarnaast kan er advies worden gegeven om massage of rekoefeningen te doen. Het verwachte resultaat is goed tot klachtenvrij. Vanwege vele achterliggende oorzaken en slechte doorbloeding van de pees duurt herstel, vaak echter wel lange tijd, vaak 3 tot 9 maanden.
Klachten en blessures aan de hiel komen het meest voor op twee plaatsen: pijn aan de achterzijde van de hiel en pijn aan de onderzijde van de hiel, klachten aan de onderzijde zijn:
Onderzoek moet uitwijzen of het hielbeen scheef staat of verkeerd wordt belast, want dit heeft invloed op het hielbeen zelf en de omgevende pezen maar ook op de rest van de voet. Daarnaast wordt onderzocht of het gaat om een hielspoor of een peesplaatontsteking of een combinatie van beide. Voor beide aandoeningen is het belangrijk de voet te ondersteunen om overrekking te vermijden. Een goede stabiele schoen met al dan niet een corrigerende inlegzool is een eerste vereiste. Daarnaast is het voor het echte hielspoor belangrijk de plaats van de botvorming te ontlasten door het maken van een uitsparing in de zool ter hoogte van het pijnpunt. Een podotherapeut kan bij een peesplaatontsteking deze direct ontlasten door een taping aan te leggen waarbij de spanning in de peesplaat vermindert. Als de klachten ontstaan door een verkeerde voetstand, afwikkeling of belasting van de voet heeft een podotherapeut verschillende therapiemogelijkheden te bieden. Daarbij moet men denken aan (sport)inlegzolen , schoenadvies, tijdelijke ontlasting in combinatie met fysiotherapie en een loopadvies.
De ziekte van Ledderhose, ook wel Morbus Ledderhose genoemd, is een voetaandoening waarbij onder de voet bulten of knobbels ontstaan. Soms meerdere verdikkingen, maar meestal is er maar één verdikking zichtbaar. De verdikkingen ontstaan door goedaardige ´woekering´ en zijn onschuldig van aard. De bultvorming onder de voet is normaal gesproken pijnloos, maar kan er wel voor zorgen dat de pees in de holte van de voet minder goed functioneert. Hierdoor kan de pees korter worden en kan er een afwijkende stand van de voet ontstaan. Dit veroorzaakt dan mogelijk wel pijnklachten. Ook indien de bultvorming groot in omvang is, kan dat leiden met ongemak bij staan en lopen en leiden tot gebrek aan ruimte in de schoenen. Als je last hebt van de ziekte dan is het belangrijk dat u goede schoenen draagt met een stevige loopzool. De podotherapeut kan zolen aanmeten met een uitsparing ter plaatse van de knobbel, om zo de rek op de peesvezels te verminderen. Hierdoor worden de trekkrachten en drukken onder de voetzool beter verdeeld.
Zenuwpijn tussen de grote en tweede teen heet ook wel Compressie-neuropathie. Dit wordt veroorzaakt door te strak of te hoog schoeisel, oedeem (vocht), fracturen of een het omzwikken van de enkel, waardoor de zenuw kan beschadigen. Ook kan een doorgezakte voorvoet de oorzaak zijn. Het omzwikken van de enkel is de meest voorkomende oorzaak van deze klacht. Vaak doet de grote teen pijn en/of de tweede teen, soms kunt u ook scherpe pijn in de middenvoet ervaren. De behandeling bestaat uit schoenadvies en/of een schoenmodificatie. Wanneer de voetstand afwijkt zullen er corrigerende podotherapeutische zolen voor u worden vervaardigd. Het verwachte resultaat is redelijk tot goed, afhankelijk van de mate van de beschadiging van het zenuwweefsel.
Dit wordt ook wel: Joplin’s neuroma genoemd, het is een zenuwpijn aan de binnen zijde van het grote teen gewricht. Dit ontstaat ten gevolge van een inklemming van de zenuw die daar loopt.
Wanneer er sprake is van uitstralende pijn/’doof’ gevoel aan de binnenzijde van de grote teen kunt u naar de podotherapeut gaan. Hier wordt door middel van (meestal) corrigerende podotherapeutische zolen de oorzaak opgeheven. Afhankelijk van de mate van beschadiging van het zenuwstelsel is het verwachte resultaat redelijk tot goed.
Bij een hamerteen is slechts één gewricht in jouw teen getroffen: het eerste gewricht in het kootje. Het gewricht is gebogen naar beneden, waardoor er een hamerteen is ontstaan.
Bij een klauwteen zijn allebei de gewrichten in het kootje getroffen. De hele teen kromt dan naar beneden, waardoor het topje van de teen de grond raakt. Pijnlijke voorvoeten als gevolg van hamertenen kunnen behandeld worden met een orthese (silicone teenstukje) of met een drukontlastende steunzool. Soms is het nodig om een hamerteen te opereren. De operatie vindt plaats in het ziekenhuis. Op de hamertenen ontstaan vaak pijnlijke likdoorns, doordat ze tegen de schoen drukken en schuren. Deze kunnen door een pedicure of podotherapeut verwijderd worden.
Hallux is de Latijnse naam voor grote teen en valgus betekent naar buiten wijzen. Het is een voetafwijking waarbij de grote teen naar buiten wijst en het eerste middenvoetsbeentje naar binnen. Omdat de grote teen belangrijk is voor de stabiliteit in de afwikkeling, kan een afwijking van de grote teen klachten veroorzaken tijdens de afwikkeling van de voet. Klachten die kunnen ontstaan door een verkeerde afwikkeling als gevolg van een scheve grote teen of scheve voet zijn pijnklachten zoals overbelasting van de andere teengewrichtjes. Wanneer de schoen druk uitoefent op het grote teengewricht, kan deze geïrriteerd raken. Soms ontstaat er een knobbel door extra bot aangroei. Deze knobbel kan pijnlijk en rood zijn. Tussen de huid en het gewricht is een slijmbeurs aanwezig. Deze slijmbeurs kan ontstoken raken. Er is dan sprake van een bursitis, een slijmbeursontsteking. Tevens kan er sprake zijn van eelt of likdoorns op de knokkel of tussen de tenen.
Allereerst zal de podotherapeut zich richten op de aanpak van de standsafwijkingen door het maken van podotherapeutische zolen om de druk rond om het gewricht te verminderen. In het geval van een slijmbeursontsteking hallux valgus kan er tijdelijk vilttherapie toegepast worden om de slijmbeurs zoveel mogelijk drukvrij te leggen en deze hierdoor te laten slinken. Daarnaast kan de podotherapeut schoenadvies geven.
Teennagels zijn erg kwetsbaar. Bij een ingegroeide nagel drukt een scherpe nagelpunt in de huid. Doordat de nagel erg hard is, kan de nagelwal fors geïrriteerd raken. Ook kun je last krijgen van een ontstoken teen. Soms prikt de nagelpunt in de huid en is er sprake van een ingegroeide nagelpunt. Oorzaken van de ingroei zijn divers. Verkeerd knippen van de nagels, peuteren aan de nagels en dergelijke. Mensen met transpirerende voeten hebben een hogere predispositie. Doordat de huid zacht en week is kan de nagel eerder de nagelwal doorboren. De podotherapeut kan een ingegroeide nagel behandelen door de nagelpunt te verwijderen en de nagel te begeleiden in de groei door middel van een nagelbeugel of door de nagel drukvrij te leggen. Neem liever geen voetenbaden met zeep of soda. Dit verweekt de huid nog meer en zal de ontsteking juist onderhouden.
Een derde van de mensen met een voetschimmel krijgt ook last van schimmelnagels. Schimmelnagels zijn in principe vrij onschuldig en komen vaak voor aan één of meerdere teennagels. Schimmels komen bij iedereen voor en worden voortdurend overgedragen; de schimmel die een ‘kalknagel’ veroorzaakt komt met name voor in vochtige ruimtes. Deze schimmels kunnen de nagel en/of huid binnendringen, waardoor een infectie ontstaat. Een van de oorzaken waardoor een schimmelnagel zich kan ontwikkelen is: het vaak met zeep wassen van de voeten, doordat de zeep de ph waarde/zuurgraad van de huid beïnvloedt en daarmee de natuurlijke afweer van de huid verminderd. Andere oorzaken van voetschimmel zijn onder meer zweetvoeten, infecties opgelopen in zwembaden, sportzalen of douches of een schimmelinfectie die zich ergens anders op de huid bevindt en die zich heeft uitgebreid naar de voet en de nagels. Tevens hebben mensen met een verlaagde weerstand of een slechte doorbloeding meer kans om een infectie (schimmelnagel) te ontwikkelen. Daarnaast zijn mensen die een verwonding aan de nagel hebben, door bijvoorbeeld veel sporten of het dragen van strakke sokken/schoenen, vatbaarder voor een schimmelnagel.
De eerste kenmerken van een schimmelnagel zijn verkleuring van de nagelranden. Deze kunnen dan geel, bruin of groen van kleur zijn, maar ook kleine vlekjes bevatten. Later kan de nagel verdikt en bros worden, waarna deze vaak gedeeltelijk afbrokkelt. Een schimmelnagel kan leiden tot een ingegroeide teennagel, waardoor een behandeling bij de podotherapeut of pedicure nodig is. Mensen met diabetes lopen een verhoogd risico op het krijgen van een schimmelnagel. Deze verhoogde kans heeft meerdere redenen; de eerste reden is de verminderde weerstand van iemand met diabetes. De tweede reden is dat de voeten van iemand met diabetes vaak warm en droog zijn, waardoor er een grotere kans bestaat op kleine kloofjes. Via deze kloofjes kunnen bacteriën en schimmels gemakkelijk de huid binnendringen en een infectie veroorzaken.
Eelt is een verdikking van de opperhuid (verhoorning), dat ontstaat door plaatselijke druk en/of wrijving. Het is een natuurlijke reactie van de huid, om extra bescherming te bieden op plekken waar veel druk of wrijving aanwezig is, bijvoorbeeld op de voeten en/of tenen. Eelt kan pijnlijk zijn, vooral wanneer er druk op de eeltplek wordt uitgeoefend. Eeltvorming kan verschillende oorzaken hebben, waaronder: Veel lopen, Afwijkend lopen, Het dragen van verkeerde schoenen, Doorgezakte voeten Eelt kan pijnlijk zijn, maar dit hoeft niet. De pijn geeft meestal een brandend gevoel. Als de pijn erg scherp en stekend is, kan er onder het eelt een likdoorn aanwezig zijn. Deze drukt als een ‘doorn’ op de onderliggende structuren.
Een likdoorn is hetzelfde als een eksteroog of eeltpit. Likdoorns zijn verdikte naar binnen groeiende (eelt)plekken van de huid die gevormd worden als reactie op extreme plaatselijke druk en wrijving. Een vaatzenuw likdoorn (neurovasculair clavus) is een likdoorn waarbij de haarvaten (de kleine bloedvaten) en zenuwuiteinden zijn meegegroeid in de likdoorn. Een vaatzenuw likdoorn kan zeer pijnlijk zijn, ook het verwijderen van het overmatige eelt kan zeer pijnlijk zijn. Ontstaan eelt en likdoorns is meestal het gevolg van verkeerd bewegen van de voet. Bijvoorbeeld door een afwijkende voetstand of teenstand, maar ook als gevolg van andere klachten (knie-, heup-, rugklachten) waardoor er een ander looppatroon ontstaat, of ten gevolge van ziektebeelden zoals reuma. Verkeerd of slecht passende schoenen kunnen er eeltplekken tussen de tenen ontstaan. Overmatige eeltvorming kan verschillende klachten geven: uiteenlopend van branderigheid tot stekende pijn.
Voetwratten, zijn harde bloemkoolachtige en vast aanvoelend uitgroeisels van de huid. Ze komen zeer algemeen voor en zijn volledig goedaardig. Een wrat wordt veroorzaakt door een virus en zijn besmettelijk. De tijd tussen besmetting en ontstaan van een wrat kan 3-6 maanden duren. Het virus kan zich verspreiden door huid-huid contact, vooral wanneer een wrat kapot is gekrabd. Beter kunt u zelf niet een wrat verwijderen. Een podotherapeut kan het behandelen met een chemische pakking, eventueel kan een podotherapeut een drukontlastende zool maken bij pijnklachten. De huisarts kan tijdens het wrattenspreekuur de wrat aanstippen met stikstof.
Emopad 37a
5663 HZ Geldrop
Dommeldalseweg 1
5664 RP Geldrop
Voet
Been
Knie
Heup
Rug
Maandag | 09.00 uur tot 21.00 uur |
Dinsdag | 09.00 uur tot 21.00 uur |
Woensdag | 09.00 uur tot 21.00 uur |
Donderdag | 09.00 uur tot 21.00 uur |
Vrijdag | 09.00 uur tot 17.00 uur |
Voet
Been
Knie
Heup
Rug
Website door Moor Webdesign